By using this site you agree that cookies are used for purposes of analysis and relevance     Yes, I agree  No, I want more informations
> News > A brand-new museum > > A new reception area

A NEW RECEPTION AREA

As part of the Cluny 4 upgrade project, the design for a new reception building was entrusted to the architect Bernard Desmoulin, with project management delegated to Oppic (French public service provider for heritage and cultural property development projects).
Follow the progress of the project in pictures.

Priority no.1: accessibility

The key challenge of the Cluny 4 project is to enable all visitors to access the museum. By installing two elevators, stairlifts and access ramps, the museum will guarantee that all of its spaces and collections are fully accessible.
This standardization meets the objectives set forth in the French law “on equal rights and opportunities, participation and citizenship for people with disabilities” of February 11, 2005.

Expected facilities

Visible from boulevard Saint-Michel and accessible from rue Du Sommerard, the extension designed by the architect Bernard Desmoulin includes all the facilities expected of a modern museum. Over just 250 m², the new building houses the reception/ticketing area, a bookstore/gift shop, cloakrooms and restrooms for groups and individuals. Added to these will be a dedicated educational area, artwork management facilities and a room for temporary displays.
An architectural feat within a reasoned and reasonable physical and financial scope.

Fitting in without imposing

 Situated in the heart of Paris and the Latin Quarter, the museum boasts an exceptional location where boulevard Saint-Michel meets boulevard Saint-Germain. By opening the reception building onto boulevard Saint-Michel, the architect Bernard Desmoulin is inviting all passersby to step through the museum’s doors.
This is nevertheless done in a way that is mindful of the immediate surroundings, urban scale and archaeological site. Following a minimal-impact approach, the new building has simple volumes and a fairly low profile. It allows the different architectural strata of the museum to show through, from the Lutèce thermal baths to the 19th century extension.

The new facade of the museum
The façade features the same motif found in the stone filigree on the museum’s Flamboyant Gothic chapel, resonating directly with the history of the site. Composed of plates that appear to already carry the patina of time, it plays with the reflecting light that changes throughout the day.

Follow the project’s latest news!

  • September 2016: The architect/museographer is selected for the redesign of the visitor routes and the chapel re-opens
  • December 2017: End of restoration of the Gallo-Roman baths (ancient remains)
  • March 1, 2018: Total eclipse of the museum to prepare for the partial re-opening and the redesign project for the visitor routes
  • July 14, 2018: Opening of the new reception and the first phase of the museographic renovation
  • Early 2022: Completion of the new exhibition routes